Suiker de zoete verleiding

Suiker. Je kunt er helemaal mee stoppen, hoewel dat nog best lastig is. Er bestaat een boek 100% Suikervrij 30 dagen Sugarchallenge dat je in dertig dagen van je suikerverslaving afhelpt. Ik heb er geen ervaring mee maar juich het wel toe. In de loop der jaren ben ik drastisch teruggegaan in suikerverbruik, met name de koekjes en voel me fitter.
Het is niet alleen dat klontje suiker in je koffie, het zijn vooral de verborgen suikers die in koekjes, drop, kauwgum, alcohol en cake zitten. Maar ook in mayonaise, ketchup zelfs in zalm en augurken. Dus hoe ver wil je gaan? Hoe hoog leg je de lat? Een eerste begin is om goed etiketten te lezen. Dat is een vak apart want die marketingjongens zijn ook niet gek. Die weten dat wij vallen voor termen als ‘light’ en ‘bewust’ en ‘minder suiker’. Je wordt als consument vaak in de maling genomen. Foodwatch nomineert elk jaar de producten die het meest misleidend zijn op dit gebied. Jij kunt je stem uitbrengen voor het Gouden Windei. 
Stel, je koopt pure chocolade en denkt goed bezig te zijn. Draai je plak even om en lees de kleine lettertjes. Er staat altijd een schema waarin aangegeven staat hoeveel koolhydraten per 100 gram erin zit en daaronder staat het aantal gram suikers vermeld. Ezelsbruggetje; 1 klontje suiker is ruim 4 gram en dat is 20kcal. Dus als er 24 gram in zit, weet je dat je zeker 6 tot 7 klontjes witte suiker binnen krijgt en 140 lege kcal. Nou kan je lichaam wel wat hebben. Gemiddeld zijn zes klontjes (dus ongeveer 25 gram) een aanvaardbaar gemiddelde en de WHO-richtlijnen trekken het op naar 50 gram, maar daar zit je zo aan. Waarom zou je je lichaam belasten met lege calorieën die de bloedsuikerspiegel doen pieken? Het gaat elke keer weer om keuzes maken.

Tel uit je winst
Een handig lijstje:
- Coca Cola 1 liter (geen lightvarianten): 40 suikerklontjes.
- Cappuccino: poedertjes van cappuccino bevatten vaak 35 suikerklontjes per 220 gram.
- Kinderyoghurtjes zoals Petit Gervais: Per 6 potjes van 50 gram zo'n 13  suikerklontjes.
- Tomatenketchup per 0,75 liter: 61 suikerklontjes.
- Balsamicodressing: 27 suikerklontjes per 0,5 liter.
- Baileys: 60 suikerklontjes per 0,7 liter.
- Schweppes Bitter Lemon 1 liter: 46 suikerklontjes
- Diepvriespizza: 8 suikerklontjes
- Fitness Fruit ontbijtgranen 375 gram: 39 suikerklontjes
- Kellogg's Frosties 375 gram: 51 suikerklontjes
- Kellogg's Corn Flakes 375 gram: 11 suikerklontjes
- Milka melkchocolade 100 gram: 22 suikerklontjes
- Rozijnenkoek van 170 gram: 19 suikerklontjes
- Actimel drinkyoghurtjes per portie van 100 ml: 3,5 suikerklontjes
- Activia yoghurt per potje van 115 gram: 4,5 suikerklontjes

- Vanille ijs 1 liter: 81 suikerklontjes

Geen koek wel lekker
Vooral op feestjes van anderen waar al het lekkers zo voor het grijpen ligt, is de verleiding zoet. Op je eigen feestjes kun je suikervrije taart serveren, notencakes en hartige hapjes maken maar op een familiefeest vliegen de bonbons, de slagroomtaarten, vlaaien en gevulde speculaas je om de oren. Niet altijd kan ik de zoetigheid weerstaan, maar bekoop het vaak wel met een suikerkater de volgende ochtend. Een sloom en neerslachtig gevoel bij het opstaan en een zwaar hoofd. Dit heeft mij geholpen in de loop der jaren:
  • geen zoetigheid meer in de winkelkar leggen, geen koekjes, drop, keek en snoep en ook geen cruesli
  • wel voor alternatieven zorgen (als je toch iets bij de koffie wilt) zoals koekjes uit de natuurwinkel waar veel minder suiker in zit
  • de koekjes helemaal skippen en overgaan op gemengde noten
  • eventueel een bakje noten meenemen naar een feestje
  • pure chocolade als alternatief voor koek
  • een cracker met notenpasta of vegetarische groentespread (of een plak rosbief) is ook lekker bij de thee of koffie (Ja, je kunt er aan wennen.)
  • geen jam of hagelslag maar humus op je brood - of avocado - of banaan met kaneel
  • alternatieven voor suiker om de kwark mee te zoeten of te bakken; agavestroop, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, stevia, dadelstroop
Succes!

1 opmerking:

Unknown zei

"alternatieven voor suiker om de kwark mee te zoeten of te bakken; agavestroop, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, stevia, dadelstroop"

Ik vroeg mij af, is druivensuiker ook een goed alternatief?

http://angela-smit.blogspot.nl/

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...