Social Media Award

Als ik thuis kom en naar twitter ga, blijk ik een boodschap van Erno te hebben. Hij vertelt me dat ik genomineerd ben voor de Social Media Award. Mijn twitteractiviteit, de dagelijkse blogs  en aanwezigheid op Linkedin worden beloond. In juni is er een grote happening in Seats2Meet Maarssen waar een grote collectie kunst van mij hangt. Dat is een mooie samenloop van omstandigheden. Verleden jaar heeft Seats2Meet (verhuur van vergaderlounges via internet) een twintigtal werken van mij gekocht om hun ruimtes aan te kleden. Daar op die plek, tussen mijn schilderijen wordt de winnaar van de Social Media Award bekend gemaakt. En misschien ben ik dat wel. Het is de bedoeling dat ik mijn hele sociale netwerk inschakel om stemmen te verzamelen. Ik stuur gelijk tientallen tweets de lucht in met dit heuglijke nieuws. Een enorme egoboost en een enorme egotrip via twitter.

KAAP

Dagboek bijwerken, douchen en dan lezen over KAAP. Gister heb ik alles met een marker onderstreept en nu probeer ik het uit mijn hoofd te vertellen. Bijna vijftig pagina’s informatie lezen en onthouden in korte tijd is voor Sarah best een klus. De zon schijnt overvloedig en het belooft een prachtige dag te worden. Om twaalf uur sta ik klaar met mijn KAAP-T-shirt aan om de eerste mensen rond te leiden. We gaan op stap met een ouder echtpaar, drie gezinnen met kinderen en wat losse personen. Ik vertel dat het Fort uit 1870 stamt en onderdeel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie. Het Fort is tegenwoordig in beheer bij Staatsbosbeheer en beschermd natuurgebied waardoor er veel bijzondere vogels voorkomen. De ijsvogel, de bosuil, aalscholvers en vier soorten vleermuizen zijn geen uitzondering. Het eerste kunstwerk ‘Hoepel voor mensen’ van Saskia Janssen spreekt kinderen gelijk tot de verbeelding. Zij heeft een grote schans gemaakt. Met fietsjes kunnen kinderen naar boven rijden en dan van de schans met volle vaart door een geblindeerde hoepel naar beneden suizen. Deze kunstenaar is geïnspireerd door het circus en daagt de ander uit zijn grenzen te verleggen. Iets doen wat je eigenlijk niet durft. Zelf was ze erg bang voor slangen. Daarop besloot ze bij een circus te gaan werken en oefende dag in dag uit een gevaarlijk optreden met slangen en krokodillen. Zo probeert ze kinderen uit te dagen hun angsten te overwinnen. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich kunnen inleven in de ander en stimuleert haar publiek tot het denken ‘out of the box’. Dat is duidelijk met haar tweede werk ‘Vogelbioscoop’. Door tien verschillende filmpjes leer je de mogelijke belevingswereld van vogels kennen. Zo geeft zij ook een vogeltijdschrift uit met als doelgroep vogels. Ik loop verder met mijn groep naar het geluidskunstwerk van Folly Teko uit Togo. Deze kunstenaar heeft in het fort een aantal leuke geluidsexperimenten opgesteld. De kinderen vliegen naar binnen en mijn groep begint langzaam uit elkaar te vallen. Als ik naar het derde kunstwerk loop, heb ik slechts drie volwassenen over. De hele rondleiding neemt toch anderhalf uur in beslag. Na een korte lunch start ik met een volgende groep. Na afloop ben ik moe van deze intensieve trektocht langs tien zeer uiteenlopende kunstinstallaties. Ik fiets naar huis om lekker onderuit in de ligstoel in de tuin weg te zakken. De kinderen zijn bij vriendjes en Beer is mee als chauffeur. Een uitwaaierend gezin waarbij iedereen zijn eigen dingen doet. Dat zal de komende jaren steeds vaker realiteit zijn, mijmer ik voor me uit. Ik heb het rijk alleen en kan even bijkomen.

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...