Mark Rutte


Na 127 dagen is het eindelijk gelukt. Mark Rutte (43) heeft zijn kabinet rond. Bij het aantreden van Mark hoort het afscheid van Jan Peter over wie Martin Bril in 2001 het volgende schreef: ‘Balkenende. Alleen de naam doet al verlangen naar de regering-Balkenende, het tijdperk-Balkenende. Was het maar vast zo ver! Eindelijk een man aan het roer die van boterhammen met hagelslag houdt!’  In 2002 begon hij en gister kreeg hij voor zijn afscheid van zijn ambtenaren een ritje in een cabrio-BMW. Je zag hem glunderen. Hij geeft met plezier het stokje over aan Mark Rutte en heeft er alle vertrouwen in. Het publiek denkt daar anders over. Op Twitter zijn veel tweets langsgekomen met kritiek op de keuze van Rutte’ministers. Teveel heren, teveel oude rotten. Een rollatorkabinet  waarin nauwelijks plaats is voor nieuw elan en jonge vrouwen. Hij heeft drie vrouwen van in de veertig binnengehaald: Edith Schippers (46) is minister van Volksgezondheid, Marja van Bijsterveld (49) is minister van Onderwijs en Cultuur en de jongste is Melanie Schultz  Van Haegen(40) als minister van Milieu en Infrastructuur. Vandaag is de oprichtingsvergadering van het nieuwe kabinet. Vanmiddag leggen de ministers achter gesloten deuren de eed af bij Koningin Beatrix. Zij ontvangt het hele gezelschap dat voor de gelegenheid netjes in pak gestoken is. Daarna volgt de bordesscène.
Rutte wordt aan alle kanten doorgelicht in de media. In de NRC was dit weekend een anatomische tekening van zijn lijf getekend en bij elk onderdeel stond een kritische toelichting. In het radioprogramma Spijkers met koppen werd flink de draak met hem gestoken. Schoolvrienden van vroeger keken terug: ‘Ja, Mark Rutte, wie was dat eigenlijk? Er komt geen beeld boven. Aah, dat jongetje die met iedereen vriendjes wilde worden. Oh ja, hij kreeg voor Sinterklaas een drol in zijn schoen. Hij at hem op toen hem dat werd gevraagd om aardig gevonden te worden. Die Mark Rutte?’ En zo ging dat twintig minuten door met teksten van verschillende cabaretiers. Zijn status als vrijgezel wordt ook flink onder de loep genomen. De NRC noemde het zelfs een kwetsbaar punt. De meeste premiers in de geschiedenis hebben altijd een first lady aan hun zijde gehad. Sommigen speculeren of hij homo zou zijn. Dan zou het wel tijd worden voor een coming out. Mark mist natuurlijk wel een partner als klankbord. Hij krijgt heel wat voor zijn kiezen en dan is het fijn als je dat met je man of vrouw kunt delen. Beer en ik vinden het stimulerend om elkaars klankbord te zijn. Juist omdat je allebei zo anders bent, kan de ander tegengas geven of rust. Een partner kan aspecten van een kwestie belichten die je zelf niet ziet. Nou gaat Mark Rutte wel elke week bij zijn moeder eten. Daar wordt hij natuurlijk mee geplaagd. Een moeder is natuurlijk wat anders dan een gelijkwaardige partner. De associatie met moederskindje ligt dan voor de hand. Die beeldvorming zal niet in zijn voordeel werken vrees ik. Mark is net als ik de jongste van zeven kinderen. Dat schept toch een band. Ik vind het overigens een olijke jongen.

Nick en Simon

Onlangs een twittersessie gehad met de kijkers van #TVOH. Het muzikale programma The Voice of Holland is een regelrechte kijkcijferhit. Meer dan twee miljoen mensen kijken. Het is wel duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Behalve een goed ‘format’ en de inspirerende Van Velzen, zijn het vooral de knappe gozers uit Volendam: Nick en Simon. Ze zijn niet alleen knap maar ook gevat, humoristisch, to the point en natuurlijk uitermate muzikaal. Ze weten waar ze over praten en formuleren dat ook op een prettige manier. En soms zijn ze het niet eens met elkaar. Dat is leuke televisie. Mijn ene zoon speelt gitaar en de andere piano. Ik kijk graag met hun naar The Voice en ontdek dat ik niet de enige ben. Veel twitteraars kijken en tweeten tegelijkertijd. In mijn geval is dat best lastig omdat ik steeds van de bank op moet staan en naar de computer moet lopen om een tweet te versturen, dit tot ergernis van Beer en de boys. ‘Doe normaal, je lijkt wel verslaafd’. Dat valt aan niet-gebruikers echt niet uit te leggen en ik snap dat ze het stom vinden. De laptop is hier natuurlijk de oplossing en het uitgelezen instrument om te multitasken, maar die is door een vreemde download-actie helemaal van slag. Er lijken Trojan horses in het systeem geslopen te zijn. Ik moet er nodig naar laten kijken want ik ga het mobiele werken missen. Mijn twittermaatje bij #TVOH is @karen_voshol een goede fotograaf en kekke dame met knalrode lippen, net als ik. Ik ken haar niet persoonlijk maar haar twitterstijl spreekt me aan. Ik ga haar vast en zeker nog een keer offline ontmoeten. Met een hoofd vol muziek stap ik tussen de lakens. Ik droom van Nick en Simon. Of waren het mijn eigen zoons?

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...