Beroofde moeders

Vanavond zendt RTL4 een exclusief interview uit met de moeder van Joran. Ik kijk en luister naar haar verhaal. Wat me het eerste opvalt is de uitspraak van zijn naam. In de media wordt de klemtoon op de eerste lettergreep gelegd: JO-ran. Zij spreekt stelselmatig van Jo-RAN en legt de klemtoon op de laatste lettergreep. Het lijkt daardoor alsof het over een andere jongen gaat. Eentje die leuker is en minder monsterlijk dan de media hem afschildert. Joran was ooit een kleine jongen met lachende, guitige ogen. Hij groeide op in het paradijselijke Aruba samen met zijn broer en welgestelde ouders. Zijn vader is jurist en zijn moeder is moeder. Ze heeft vast een beroep maar dat werd in het interview niet duidelijk. Ze uitte zich welbespraakt. Misschien was Joran wel een beetje verwend in zijn jonge jaren. Hij gaat pas puberen op zijn zestiende vertelt zijn moeder. Op zijn zeventiende ontmoet hij de Amerikaanse Nathalee Holloway die later mysterieus verdwijnt. Joran is de eerste verdachte. Het mediacircus gaat van start. Zijn moeder benadrukt dat hij pas zeventien was toentertijd en geen kans heeft gekregen op een eerlijk proces. De media bestookten hem en dan is zeventien jong. Vanaf toen is hij op de vlucht geweest. Vijf jaar later wordt het Peruaanse meisje Stephany Flores vermoord gevonden in een hotelkamer. De kamer was gereserveerd door Joran van der Sloot. Hij wordt opgepakt in Chili en vastgehouden in Peru. Alles wijst tegen hem. Zijn moeder is bedroefd, teleurgesteld en ook kwaad. ‘Als bewezen wordt dat hij dat meisje heeft vermoord, ga ik hem niet opzoeken in de gevangenis. Wel wil ik hem nu helpen met een goede advocaat en een matras op de vloer en zeep om zich te wassen.’ Ze blijft daarin zijn moeder. ’Als het waar is wat ze zeggen, dan ken ik mijn eigen zoon niet meer. Dan is hij ziek en heeft hij dringend hulp nodig.’ Ze vertelt dat ze zeer kwaad was op Joran toen hij naar Peru ging omdat ze toen net afspraken had gemaakt om Joran door een psychiater te laten behandelen. Maar de uitnodiging voor een pokertoernooi was sterker. Ook betuigt ze haar medeleven met de ouders van Nathalie en Stephany die hun dochters kwijt zijn. Later in het gesprek zegt ze: ‘Ik ben mijn zoon kwijt.’ Ik vraag me af wat erger is je kind verliezen door een moord of ongeval of je kind verliezen doordat hij een moord heeft gepleegd en voor tientallen jaren achter de tralies verdwijnt. In het eerste geval ben je omringd door warmte en medeleven van iedereen. Je wordt gedragen. De moeder van Joran verliest haar kind en blijft achter in een eenzame, kille wereld van schaamte die haar veroordeelt, afwijst en bedreigt. Deze vrouw heeft vier maanden geleden haar man verloren waarover ze nog steeds verdrietig is en moet nu haar kind opgeven. Ik heb als moeder met haar te doen. Wat jammer dat deze drie moeders van Nathalee, Stephany en Joran elkaar niet kunnen vinden in dit verlies.
Diezelfde avond zie ik op het nieuws dat de moeder van het vermoorde meisje Nienke, beter bekend als  de ‘Schiedammer Parkmoord’ een muziekstuk heeft laten componeren over het verlies van een kind. Moeder Yolande zegt: ‘Je kind verliezen is de meest zware beproeving voor een ouder. Of het nu door ziekte, een ongeval of moord is. Je bent je kind kwijt.’ Voor moeders is dit, meer dan voor vaders, een oerpijn. Zij heeft dit diepe verdriet weten om te zetten in klanken en noten waar getroffen ouders troost uit kunnen putten. Ik bewonder haar creatieve kracht om uit zoiets vreselijks iets moois te creëren. Kunst! De naam van het muziekstuk is heel mooi gekozen: 'Violen voor een vlinder'.
25 Juni wordt het muziekstuk dat gecomponeerd is door de Utrechtse Rob Goorhuis uitgevoerd in Schiedam en 27 juni zendt de KRO een documentaire uit over moeder Yolande Kleiss. Zou de moeder van Joran meeluisteren op Aruba? 

God op Twitter

Gister voor Vaderdag gaf ik manlief Het kleine Twitterhandboek. Stiekem heb ik het natuurlijk voor mezelf gekocht want ik wil alle feiten nog wel eens nalezen. Maar het zou kunnen dat Beer in een onbewaakt ogenblik opeens geïnteresseerd is in Twitter en ernaar grijpt. Maar eerst grijp ik het. Meer dan de helft van de inhoud weet ik al. Dat is een geruststellende ontdekking. Het is wel grappig om enkele definities te lezen zoals:

Twitternoob – een nieuweling op Twitter
Timeline – het overzicht van updates en reacties in chronologische volgorde
Lurker – iemand die Twitter gebruikt om de tweets van anderen te lezen en zelf geen updates plaatst
Stalker – iemand die iets te geïnteresseerd is in je tweets
Dweet – een tweet sturen als je dronken bent
Twaddict – iemand die verslingerd is aan Twitter, maar nog geen Twitterverslaafde is
Twired – zo enthousiast over twitteren dat je niet kunt slapen
Twittervangelist – iemand die iedereen wil bekeren tot Twitter
Twittersona – een personage dat je hebt gecreëerd voor Twitter zoals Jezus of God
Nou dat lijkt me interessant. Ik ben zelf groot geworden met God en de kerk. Ben benieuwd wie het zich permitteert om zich voor God uit te geven. Ik ga naar find people en vul God in. God heeft in zijn bio staan dat hij in heaven woont. Dat lijkt me geen leugen. Hij heeft meer dan 44.000 followers, maar zegt geen bijster interessante dingen in zijn Engelse tweets. Beetje flauw. Te flauw om te citeren en een erg american public. Nog even bij de Twittersona Jezus kijken. Deze twittersona is niet actief. De account bestaat wel maar hij stuurt geen tweets en volgt ook niemand. Zijn foto is het logo van het twitterduifje. Desondanks heeft Jezus zelf 124 volgers. Zij staan te popelen om wijze woorden in 140 tekens te ontvangen. Het zou kunnen dat iemand deze Twittersona duur gaat verkopen aan een liefhebber die er munt uit wil staan. Een kerk of een gek. Dan hebben we nog Jezus Christ. Locatie: Jerusalem, NH. Dit is duidelijk een Nederlandse Twitteraar die tweets de wereld instuurt zoals op zoek naar een dierenarts voor mijn zieke ezel.  Of deze: wordt net wakker gemaakt door mijn moeder, Maria. Oktober 2009 verzond hij vreemd genoeg zijn laatste bericht. Zou Twitter hem toch niet bevallen? Of te weinig volgelingen opleveren? Slechts 149. Ik heb er meer. Dan is er nog Twittersona JezusvNazareth met slechts vijf volgers die het ook maar een maandje uithield op Twitter. Ja, je moet wel wat te vertellen hebben en ook communiceren. Twitter is een sociaal netwerk. Ook dat staat in het TwitterHandboek. Niet alleen maar preken voor eigen parochie, je eigen linkjes aanprijzen maar ook in dialoog gaan via @gebruikersnaam. Verder kun je Twitter gebruiken om foto’s te delen, je blog aanprijzen, een nieuwsfeit melden, een citaat of mooie gedachte delen, een link naar een inspirerend YouTube-filmpje plaatsen, je mening geven of reageren op een andere mening. Vertellen wat je aan het doen bent kan ook, maar doe dit niet te vaak.

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...