Wil jij een Killerbody?


Laat ik een voorspelling doen. Als je ‘ja’ zegt op deze vraag, ben je jonger dan veertig jaar. Als je ‘nee’ zegt, ben je waarschijnlijk veertigplus. Zelf ben ik ruim veertigplus en ik merkte weerstand tegen deze term. Het klinkt mij veel te strak, te hard, te streberig en te lichaamsgericht.
Wie predikt de Killerbody?
Begin 2016 bestormde ze de hitlijsten. Niet alleen met haar boek Killerbody, ook met haar muziek. Fajah Lourens (1982) is een knappe, slanke vrouw met Antilliaanse roots en ja, ze heeft een superstrak lijf. Ze traint daar ook heftig voor. Een hele business omringt haar met websites, producten, voedingsprogramma’s en fitnessschema’s. Het is best informatief om te kijken op haar url mykillerbodymotivation en inspiratie op te doen. Maar al gauw gaan de termen bulken, cutten, vetvrije massa, voedingsschema’s me tegen staan. Het is niet mijn cup of tea. Dat zal ongetwijfeld met de leeftijd te maken, ik ben 22 jaar ouder. Maar ook met mijn autonome inslag. Ik doe het graag zelf. Als er dan ook nog over een ‘killerbody’ wordt gesproken, haak ik af.

Willen veertigplussers dan als zoutzakken door het leven? Vinden ze uiterlijk niet belangrijk? Bijna iedereen vindt het leuk om er goed uit te zien, zeker vrouwen. Als het lichaam daar een handje bij helpen kan, graag. Maar ik prefereer een ‘soft’  body en een zachte manier om vitaliteit en gewichtsverlies te bereiken. Als ik naar mezelf kijk; ik ben de sportschool op mijn 49e binnengewandeld (wilde strak in mijn jurkje zitten toen ik Sarah zag - is niet gelukt) en heb deze met 52 jaar weer vaarwel gezegd. Dat had verschillende redenen maar de voornaamste was wel die hele entourage van een (boks)school vol apparaten en zwetende lijven. Maar wat dan wel? Want bewegen is noodzakelijk en zitten is dodelijk zoals onlangs in de krant stond.

Sindsdien heb ik een mini-sportschooltje in huis gehaald in de vorm van een Kettlebell. Je kunt hier alle spiergroepen mee trainen en internet geeft voldoende tips met instructiefilmpjes. Ik gebruik hem overigens niet elke dag. Wel probeer ik dagelijks een uur (of langer) te fietsen of te wandelen. Activiteiten die prima passen in mijn eigen softe programma. Hardlopen is ook een optie als je dat nog kunt en wilt. Voor oudere mensen wordt het vaak te belastend voor de knieën. Ik ben helaas gestopt met skeeleren, hardlopen en skiën. Dan gaat het om alternatieven zoeken die binnen je mogelijkheden liggen. 'Zwemmen' hoor ik ook steeds meer om me heen. Thuis en op het werk is de computer vaak de boosdoener. Uren zitten, werken en een beetje Facebook tussendoor en de tijd glad vergeten - gun jezelf elk uur een korte pauze. Staand werken achter de desktop is in sommige kantoortuinen ook al een trend. Verder kun je de gebruikelijke, truttige dingen doen; traplopen, tuinieren, stoepje vegen, de was buiten ophangen, klussen, lichaamsoefeningen en yoga is ook een prima manier om je spieren te trainen. Je gaat echt zweten van vijf keer de Zonnegroet en je hartslag gaat omhoog maar je mag daarna ook heerlijk ontspannen in de ‘lijkhouding’.


Het lichaam verzorgen betekent voor mij het lichaam verwennen met gezonde producten waar het energie van krijgt. Groente, noten, granen en fruit en zo min mogelijk bewerkte producten. Daar is ook alweer een term voor ‘clean eating’. Interessant om uit te spitten, maar ook weer van het strenge geloof. Gezond eten begint met wat je in je karretje legt bij de supermarkt. Verder voldoende slaap en zo weinig mogelijk stress. Je hoop stellen op een dieet, een sportschool of een trainingsschema kan best werken voor een tijdje maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen en een gezonde leefstijl je eigen maken. De basis daarvoor is zelfkennis, je eigen valkuilen kennen en vrienden met jezelf zijn; met je lichaam. Je lichaam is je instrument waardoor je je door het leven kunt bewegen. Daar hoort verzorgen bij, koesteren en dankbaarheid dat het lichaam je draagt. Een zachte, liefdevolle benadering is ook niet te streng zijn en relativeren. Ik geniet heel erg van af en toe een dadelwalnotentaartje op een terrasje met een vriendin. Liefdevol en met respect je lichaam benaderen gaat verder dan alleen pronken met je killerbody of je bulk spieren. 

Geen opmerkingen:

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...