Schilderen vanuit het Keltisch dierenorakel

In mijn atelier ligt het Keltisch dierenorakel, een boek met kaarten waarop dieren staan. Af en toe pak ik wel eens een kaart. Als ik met een kwestie zit of inspiratie nodig heb. Toen ik bezig was met het najaarsaanbod van schilderlessen en workshops, zat ik te mijmeren over welke kant ik op wilde. Wat inspireert mij? Wat geeft me voldoening in het schilderen? Ik besloot een kaart te trekken en spreidde alle kaarten uit over de blauwe doek die bij het orakel hoort. Ik sloot mijn ogen en mijn hand bewoog naar een kaart links. Een spannend moment, welk dier gaat mij wat vertellen? Het was de zalm. Voor de Kelten is de zalm het oudste dier. Hij staat voor wijsheid, inspiratie en verjonging. Het resoneerde met mijn verlangen om de diepte in te gaan. Mensen inspireren, bij zichzelf laten komen en het creatieve stimuleren. Wijsheid en creativiteit zitten in ieder mens volgens mij. En verjonging, hoe leuk is dat voor een 50plus-vrouw? Hoe meer je creativiteit laat stromen, hoe jonger je je voelt. Jong heeft ook te maken met jong van geest en speels. Ja, doe eens gek of stap uit je patronen. Als jongste dochter in een gezin van zeven, voel ik me nog regelmatig jong en maak ik makkelijk contact met het speelse en het gekke in mezelf en de wereld om me heen. Dat gun ik iedereen. In het atelier heb ik al een proefrondje gedraaid met  dit Keltisch orakel onder cursisten van het inloopatelier. Dat smaakte naar meer. Er werd veel gelachen en verbazing alom. Deze kaart voor mij? Mensen schrikken soms van een kaart. Ze zijn blij met een witte zwaan, maar slikken bij het beeld van een zwarte raaf of slang. Het Keltisch dierenorakel laat echter zien dat ook een slang zijn kwaliteiten heeft. De slang die zijn huid afgooit, staat voor vernieuwing en transformatie. Dit dier heeft een helende werking en leert je om het oude los te laten. Hoe mooi is dat? 
De kaart van de zalm heeft me het zetje gegeven om de sprong in het diepe te wagen en een nieuwe cursus schilderen aan te bieden; schilderen vanuit het Keltisch dierenorakel. We zullen ook op papier werken. Deze cursus gaat over inspireren, nieuwe inzichten en oude wijsheid. Ik heb er heel veel zin in. De groep staat open voor iedereen die dit avontuur aandurft. Je laat je verrassen door een kaart en het dier dat erop staat. Een zwierige zwaan, een zwarte kraai of een hippende kikker. Ze hebben je allemaal wat te vertellen. Het zegt vaak iets over waar je nu bent en kan je helpen en inspireren in het schilderproces. Meedoen? Geef je op voor zaterdag 17 oktober.  Kijk hier voor praktische info en data.

Snijbonensnijder

Als kunstenaar bof ik met een creatief beroep. Je onderdompelen in kleur en vorm en iets scheppen uit het niets geeft veel voldoening. Toc...